#11 Kaltsun kahvit -podcast: Uuden NSV2020 kirjan arviointia

Nuoren seurakunnan veisukirja

Tässä jaksossa nuorisotyönohjaajat Mirta, Assi ja Kirsi arvioivat Nuoren seurakunnan veisukirjaa 2020. Nauhoitus tehtiin nuori2020 tapahtumassa Tampereella. 

Jaksossa keskustellaan ensin hieman kirjan historiasta. Ensimmäinen nsv-kirja on julkaistu 50 vuotta sitten ja siitä lähtien kirja on uusittu aina viiden vuoden välein. Osa kirjan biiseistä ei lähde kulumallakaan ja esimerkiksi “Lapsuuden usko” on ollut mukana alusta asti. 

Työntekijät pohtivat sitä, miksi kirjan numeroinnin pitää joka kerta muuttua, vaikka uusissa painoksissa olisi samoja kappaleita. Mikä vaikutus tällä numeroinnin muuttumisella on lisäksi meidän toimintaamme. 

Kirjan hyvät ja huonot puolet 

Kirsi: Hienoa on se, että tässä on nuorten tekemiä biisejä. 

Mirta: Samaa mieltä, että se on tosi upee juttu tässä kirjassa. 

Kirsi: Täällä on siis tosi paljon uusia biisejä, joista kauheen moni ei välttämättä toimi yhteislauluna. 

Assi: Ihan sairaan vaikeita. 

Mirta: Meillä tais loppua tää kehuminen. 

Assi: Ne on tosi kauniita ja upeita ja ihan mielettömän hienoja esityksiä. Jäi vaan semmonen fiilis, että on tosi kiva kun te kahdestaan laulatte ja te olette ammattimuusikoita. 

Keskustelua herättää se, miten tosi moni näistä biiseistä on vaikeita yhteislauluja. Suuri huojennus tuli kuitenkin siitä, että meidän vakio messubiisit löytyvät uudestakin nsv-kirjasta. 

Mitä uutta?

Mirta havaitsi myös, että biisi tarjonnan uudistumisen myötä myös genre tarjonta on uudistunut. Kirjasta löytyy reggae musiikkia, mutta myös räppi biisejä. Sen lisäksi ennestään tuttuun biisiin oli tehty räppiosio. 

Kirjan visuaalinen ilmekin herätti keskustelua sekä sen lisäksi kirjan käytännöllisyys, miten tämä kirja toimii nuorten toiminnassa.  

“Tämä kirja heijastelee nykyaikaa ja sellaisia teemoja, mitkä ovat nyt esillä. Tässä tuntu olevan tosi paljon luonnon, ympäristön, luomakunnan teemoihin liittyviä biisejä.”

Mirta

Kirsi: Nousee myös vanhempia teemoja, mutta toisaalta ne on myös nykyaikaa. 

Nuorisotyönohjaajat nostavat uusista biiseistä heille yhdet mieleisimmistään. Nähtäväksi jää hommataanko uusia kirjoja koska Rauman seurakunnan nuorisotyön käyttöön.