#14 Kaltsun kahvit -podcast. Messiah J3 arvio

silhouette of cross Photo by Brett Sayles on Pexels.com

Eero: Mites mä aloittaisin tämän spoilervaroituksen. Tässä jaksossa esiintyy spoilereita Netflix sarjaan Messiah liittyen. Jos katsot tätä ennen kuin olet katsonut Messiahin kolmosjakson,

Joni: Lopeta välittömästi.

Mirta: Tervetuloa taas kaltsun kahveille, jotka on sinun puolestasi suodatettu. Me katsottiin tällä kolmen hengen porukalla just äskön Messiah sarjan kolmas jakso.

Finger of God

Mirta: Mitäs mieltä olitte?

Joni: Mä kiinnitin jostain syystä jakson nimeen huomiota. Mikä se oli “Finger of God”.

Eero: Musta tuntu, että se liittyi siihen tornadoon jollain tavalla.

Joni: Täähän jakso alkoi sillä tornado jutulla. Sellainen kylä meni ihan säpäleiksi ja sinne jäi se kirkko vaan pystyyn, mitä se pastori yritti polttaa ennen sitä tornadoa.

Mirta: Mulla on vähän synkkä huumorintaju, niin mun mielestä siinä oli hienoja koomisia elementtejä, kun se piilojuoppo äiti heräsi siihen todellisuuteen, että kännykkään tulee kokoajan tornado hälytyksiä, talo on tyhjä, kun mies on mennyt polttaa kirkkoa ja tytär on karannut kotoa. Jotenkin siinä oli hienosti pinottu kaikki pahimmat mahdolliset jutut yhteen. Kiinnitin siihen huomioo, että tällä kertaa tämä Jeesus hahmo oli tilanteessa, jota ei pysty selittää millään. Nyt kun se seiso siinä tornadon edessä, niin sitä en usko, että sitä voidaan selittää millään.

Ei ollut täytejakso

Joni: Ekaa kertaa tuli se some tähän. Miten tämä lähtisi leviämään, tämä Jeesuksen tarina. Tässä jaksossa oli myös enemmän sellaista toiminta kamaa. Tässä tapahtui tosi paljon kaikkea. Ei ollut sellainen täytejakso.

Mirta: Tuntu, että tarina lähti liikkeelle.

Joni: Nyt ei tullut uusia hahmoja ja nyt selitettiin paljon enemmän auki sitä pastoria ja mikä sen lapsen rooli tulee olemaan.

Mirta: Itseasiassa, sen jälkeen kun sä Joni huomautit siinä ekan jakson jälkeen, että sen agentti naisen nimi on Eeva eli tällainen raamatullinen nimi. Nyt mäkin oon alkanut kiinnittää selkeästi enemmän huomiota, koska tämä tyttö, joka karkasi kotoa, niin sen nimi on Rebekka, joka on myös raamatullinen nimi.

Eero: Mä tykkäsin tästä jaksosta erittäin paljon. Mielenkiintoinen nähdä, miten toi kaikki meni nollasta sataan kauhean nopeasti. Mä tykkäsin tästä eniten näistä kolmesta jaksosta.

Joni: Tässä oli tosi paljon kaikkea sellaista tapahtumaa. Ei mennyt liian nopeasti, että sä et tajunnut. Nyt tämä alkaa vähän levittymään tämä tarina ja saa enemmän irti. Mitä me ennustettiin siinä viime jaksossa, niin tosi paljon toteutui kaikki.

Eevan rooli

Joni: Mikä tässä jaksossa oli tosi hyvää, niin se naisagentti. Sillä aukes ihan sairaasti juttui täs. Se veri kohtaus. Se piteli sen mahaa. Se sairaus, mikä sillä on ollut, niin voiko se ollakin vaan, että se on ollut raskaana ja se sai keskenmenon.

Eero: Nyt alkaa toi Eevan moraalinenkin tausta aukeamaan enemmän, se haluaa ihan selvästi päästä tän Jeesus hahmon puheille. Ihan vaan, koska haluaa pelastaa itsensä tai selvittää mikä sillä on, kun kaikki lääketieteelliset vaihtoehdot on käytetty jo.

Mirta: Se voi osoittautua sen ainoaksi avuksi.

Joni: Tämä nais-agentti juttu jotenkin vaan… Se avas paljon, mutta sitten se jätti taas paljon auki. Se avaa uusia ovia, mutta sitten sun edessä on lukossa oleva ovi. Tämä on tosi outo hahmo, kun sä et oikeastaan saa tietää yhtään mitään. Sä tiedät, mutta sit sä et taas tiedä.

Eero: Tavallaan se avaa ovia jokaisessa jaksossa, mutta sit se myös laittaa niitä ovia kiinni ja sinne tulee lisääkin niitä.

Mirta: Kun tulee vastauksia, niin tulee samalla uusia kysymyksiä. Mäkin tykkään. Mun mielestä se on rakennettu hyvin se hahmo. Aina jos se on jossain kohtauksessa niin sitä kattoo ihan mielenkiinnolla, että mitä seuraavaksi.

Eero: Ei sitä sarjaa jaksa kattoo, jos tavallaan kaikki ihan selvää koko ajan. Siinä pitää olla vähän tommosta jotain mysteeriä. Eniten mua kiinostaa se, että mitä tässä oikeasti tulee tapahtumaan tulevaisuudessa.

Joni: Mul nyt tuli tästä agentti jutusta mieleen. Se ajo sillä taksilla sieltä lentokentältä sinne Teksasiin. Sehän oksensi siinä matkalla, niin voiks tässä olla mahdollista, että se on raskaana.

Eero: Se voi olla, koska se on myös yks oire raskaudesta.

Joni: Se on pakko olla keskenmeno tai sit ihan vaan menkat.

Mirta: Se viittaa varmaan keskenmenoon enemmän. Mä veikkaan, että se ei olisi jotenkin sopinut tämän sarjan tyyliin, sellainen koominen tilanne, “ainiin menkat alko tänään “.

Eero: Mut mitä se niinku kuvastaa, kertoo meille. Jos se näytetään tolleen selkeästi, niin sen on pakko olla jotain olennaista. Mihin se liittyy?

Joni: Se nimi pelkästään sillä hahmolla ja tämmönen raskaustyyppinen juttu.

Mirta: Mä vähän veikkaan, että siinä on annettu tavallaan sellaista vinkkiä, että sillä on varmaan vaikeuksia raskauden kanssa. Sehän piikitti itseensä silloin siinä ekassa jaksossa. Ne oli varmaan jotain hormonin vahvisteita, jotka edesauttaisi sitä raskauden etenemistä.

Joni: Voiks tässä olla joku sellanen kuvaus, että tämä olis Eeva, mutta joka olisi tosi huono hedelmöittymään.

Mirta: Tavallaan sellaista vertailu symboliikkaa, että koska Eeva on Raamatussa ihmisten kantaäiti.

Vertaukset

Eero: Tässä on varmaan paljon sellaisiakin vertauksia Raamattuun, mistä kenelläkään meistä kolmesta ei ole mitään käsitystä. Tässä on ihan varmasti mennyt ohi.

Joni: Tässä on niin paljon vertaiskuvia, mitä ei tiedä, mut sitten taas tietää. Tämä jättää auki, sun pitää oikeasti katsoo, mitä toi meinas. Se loppu, koska oliks se kyyhkynen.

Mirta: Mun mielestä se oli kolibri. Se joka oli siellä pesulassa.

Joni: Mä yritin googlettaa näit sanoja, mitkä se sano siinä lopussa. Et ole missä pitäisi olla. Mä yritin googlettaa, mutta niitä ei löytynyt mistään.

Mirta: Vai voiks siinä olla huono käännös.

Joni: Tässä on käännetty tosi paljon semmosia asioita, mitkä on Raamatussa toisenlaisesti. Tässä ne on verrannollistettu tähän, että ne on ihan toisinpäin tässä. Just toi Eeva juttu, jos se on niin. Tässä on tosi monta juttua silleen. Tässä tuli tosi paljon sellaiset maailmanlopun vibat. Mitä siinä pastorin kanssa keskusteli siinä kirkolla, niin se kertoi jotain tarinaa, joku lainaus jostakin.

Mirta: Tais olla ilmestyskirjasta sellainen pätkä, jota ne osoitti toisilleen. “Mää osaan Raamatun ulkoa” “Niin määkin”.

Hyvä ja uskottava

Joni: Tässä oli muutama sellainen pää tapahtuma ja eikä kauheasti irto juttuja. Tässä on aika vähän sellaista ylimääräistä loppujenlopuksi.

Eero: Mä tykkään tästä tarinankerronnasta huomattavasti enemmän kuin noista muista. Tässä oli paljon yhtenäistä.

Mirta: Sitten, jos se jatkuu jaksosta toiseen, että tulee kauheesti uusia, niin se alkaa vähän syödä sitä tarinaa. Tarina ei pysty eteneen, jos sä vaan yrität syöttää uusia ihmisiä ja rakentaa niille vielä sellaiset vahvat taustatarinat. Tai ehkä sekin voi olla symboliikkaa siitä, miten tylsää on lukea Raamatun sukuluetteloita.

Mirta: Sille mä haluan antaa peukun. Mun mielestä se lisää tämän sarjan uskottavuuttaa. Nyt erityisesti, kun toi some alkaa kasvattaa sitä omaa rooliaan tässä, kun se alkaa levitä se tieto siitä, että tämmöinen supermän seisoi siellä myrskyn silmässä. Mun mielestä ne oli uskottavia ne kanavat, missä se alkoi levitä.

Ennustuksia tulevista jaksoista

Joni: Pitäskö meidän miettiä taas ennustukset seuraavaan jaksoon.

Eero: Henkilökohtaisesti toivon, että päästään sinne oikeussaliin.

Mirta: Sitäkin on kiva kattoa sillä silmällä, koska jos miettii Raamatun Jeesusta, niin siellähän myös mainitaan yks iso oikeudenkäynti silloin kun se on siellä Pontius Pilatuksen edessä ja myös hyvin voimakkaasti kun se ei vastannut yhteenkään syytökseen. Ihan kiva katsoo, että viedäänkö sitä samanlailla kuin siinä Raamatun kertomuksessa.

Kaikki ollaan sitä mieltä, että tämä paranee katsottaessa.

Mirta

Podcast jakso kuunneltavissa kokonaisuudessaan kalliokamarin youtubessa ja soundcloudissa.