#15 Kaltsun kahvit -podcast. Netflixin Messiah J4 arvio

grey concrete building Photo by Brett Sayles on Pexels.com

Hei ja tervetuloa Kaltsun kahveille, jotka on sinun puolestasi suodatettu. Kolmen hengen poppoolla on katsottu Messiah -sarjan neljäs jakso Netflixistä. Jaksosta keskustelemassa on nuorisotyönohjaaja Mirta ja nuoret Eero ja Joni.

Mirta: Neljäs jakso jonka nimi oli Oikeudenkäynti. Tämä podcast -jakso sisältää spoilerin. Jos et ole vielä nähnyt neljättä jaksoa, niin suosittelen katsomaan sen ensin. Nyt mennään asiaan ja sana on vapaa. Kertokaa mitä mieltä olette.

Eero: Oikeudenkäyntiä odotettiin ja nyt se tuli, vihdoinkin. Nyt mä olen tyytyväinen, mä olen todella onnellinen.

Mirta: Se täytti odotukset.

Eero: Siis tämä oli niin hyvä jakso, mä en kestä! Tämä on aivan loistava.

Joni: Sehän kävi hakemassa oikeudesta vaan julkisuutta.

Eero: Mä en usko tähän.

Joni: Yhtään en tiedä, mutta semmonen ajatus jäi.

Eero: Mun mielestä se on tullut jotenkin selväksi, että se on ihan täysin Jumalan miehiä. Usko näkyi siinä kun se oli menossa kirkkoon, mutta sitten tapahtui se ihme. Sen jälkeen tavallaan hänen silmät aukesivat tähän tilanteeseen.

Mirta: Mun mielestä tämä jakso oli toteutettu ihan sairaan hienosti. Yleensä esitellään ensin hahmo ja sitä aletaan rakentaa pikku hiljaa, mutta nyt tässä oli tavallaan niin kun yhden hahmon tuomio ensin. Vähän niin kuin semmoinen koko tarina hienona taustatarinana. Se oli mun mielestä tehty ihan tajuttoman hyvin.

Yhtymäkohtia Raamattuun

Eero: Oikeudenkäynnistä tuli mieleen, että vertaisin tätä juttua Pontius Pilatukseen. Siinä oli samoja elementtejä.

Mirta: Kun mietitään Pontius Pilatus asetelmaa, niin itse asiassa se on tehty tosi hyvin samankaltaiseksi, koska jos miettii sitä mitä Raamatussa kerrotaan Jeesuksen tuomiosta. Pontius Pilatuksen piti valita Barabbaan ja Jeesuksen väliltä, mutta siellä kansan seassa oli fariseuksia jotka yllytti kansaa huutamaan; Se joka soitti sille tuomarille illalla, edusti mun mielestä aika hyvin tavallaan niitä fariseuksia. Tässä käydään tosi paljon käänteisiä vertauksia.

Eero: Olen pohtinut että tässä oli kaksi aivan loistavaa kohtaa. Ensimmäinen kohtaus oli se kun Eva pääsi kuulustelemaan.

Mirta: Se on valheellisen pitkä saarna missä se selitti siitä, että et kohtaa niin paljoa sellaisia ihmisiä jotka tavallaan luokittelee, jonkun sellaisen tietyn imagon. Se toi vähän tällaisen messiastyylisen asetelman esiin. Sitten se alkaa todella uskoa siihen itse.

Eero: Yks vertaus on myös se sieppareita ruispellossa.

Mirta: Mää oon alkanut kiinnittää huomiota sellaisiin visuaalisiin juttuihin. Mä tykkään hirveesti siitä piirrosanimaatiosta Avatar. Mun mielestä jokaisen pitäisi kattoa se! Siinä käytetään tosi paljon sellaista valovarjoasetelmaa, millä myös luodaan hyvin voimakkaita mielikuvia. Siinä on esimerkiksi sellainen kohtaus, missä sellainen iro-setä on vankilassa ja sitten sen veljenpojan suko, joka on tavallaan siirtynyt hyviksistä pahiksiin. Muidenkin omatunto kärsii siitä koska setä on aina antanut kaikkensa sille veljenpojalle ja se on laittanut sen sinne vankilaan. Siinä on hieno semmoinen kohtaus missä on kalterit niiden välissä, mutta sinne vankilakopin puolelle tulee valoa jostain raosta, niin tavallaan vaikka se setä on siellä vankilassa, niin valolla ja varjolla tulee sellainen asetelma että näyttää enemmänkin siltä, että se on veljenpoika siellä vankilassa, koska se on sillä pimeämmällä puolella. Tässä sarjassa käytetään samaa kikkaa. Tavallaan sen Evan ympärillä oli sellainen selkeästi valoisampi tila ja Almasi oli sillain että tuli pieni varjo sen päälle. Kuvasiko tämä tavallaan sitä, että kun se vaan meni sinne huoneeseen ja oli varma siitä että se on oikeassa.

Joni: Tämä koko asetelma kiinnostaa eniten!

Yksi selitys tälle voi olla se, että ihmisistä tulee ihan hulluja kun ne uskoo omaan aatteeseen.”

Joni

Onko Almash Messias vai huijari?

Mirta: Muistatteko sen kohtauksen tässä jaksossa, kun se Almasi on siellä vankilassa ja siellä on niitä muitakin laittomia turvapaikanhakijoita. Poika äitinsä kanssa kaltereiden toisella puolella ja se Almasi ottaa sen kolikon ja alkaa tehdä taikatemppuja pojalle. Siitä tulee ihan sellainen olo, että yritetään näyttää katsojille, että ehkä se onkin vain huijari. Se on tavallaan niin hyvä tekee kaiken maailman temppuja, mikä muu tarkoitus sellaisella kohtauksella olisi. Se on mielestäni jännä kohtaus, mutta tässä sarjassa on tapahtunut jo niin isoja asioita, ettei millään voi olla huijaamalla tehnyt niitä kaikkia!

Eero: No ei mitään järkeä, tosi raivostuttavaa…

Mirta: Jotkut jutut mitä tässä on tapahtunut, on jo niin ison skaalan hommia, vaikka se Tornado, että jos niille annettaisiin nyt muka joku selitys niin ei.

Eero: Messias. Ihan selvä viittaus siihen, että tämä on Raamatusta. Jeesus oli Messias niin uskon vahvasti että tämä tarina rakentuu niin, että näytetään mitä tapahtuisi, jos Jeesus tulisi nyt.

Vaikka tässä tapahtuu niin isoja juttuja, mitä ei voi millään selittää. Nämäkin oli vaan jotain silmänkääntötemppuja. Vaikka Jumalan tahdon mukainen ihme tapahtuisi. Ihan varmasti, vaikka olisi kuinka selittämättömiä asioita ja vaikka ihmiset seisoisivat siinä vieressä, niin olisi niitä jotka eivät uskoisi.”

Mirta

Eero: Nimenomaan!

Eero: Jännä nähdä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Mirta: Ja se Aviram on vähän sellainen hahmo, joka rämpii koko ajan jossain semmoisen kuopan pohjalla, että se ei onnistu missään. Sillä on selkeästi vähän pakkomieltä sitä Almasia kohtaan. Se yrittää hirveästi saada tietoa, että mikä sen oikea nimi on ja kuka se on ja kaikkea. Se menee koko ajan syvemmälle ja syvemmälle. Sehän joutuu palauttaan virkamerkkinsä, ettei se virallisesti enää tee niitä juttuja, mitä se on tähän asti pystynyt tekemään.

Villejä teorioita

Joni: Nyt tulee villi teoria. Maailma tuhoutuu ja enää Eva ja Aviram jää jäljelle.

Mirta: Se on melkein yhtä villi kuin se, että se Jeesus olisikin alien.

Eero: Villi veikkaus, että se Evan hedelmättömyys korjaantuu jotenkin.

Mirta: Heeei… Mitä jos siinä naisessa ei oikeasti ole mitään vikaa! Siinähän selitetään tässä jaksossa, että koska sen alkuperäinen mies Ben on kuollut syöpään ja se Ben luovutti sitä spermaa, että se nainen voi hankkia lapsen. Ja nainen tätä myöhemmin yrittää, mutta jos se Ben oli se jolla oli ongelmia.

Jakso kokonaisuudessaan kuunneltavissa soundcloudissa ja youtubessa kaltsunkahvit -podcast.