#2 Kaltsun kahvit -podcast: “Jumalan armosta ikinuoret” 

silhouette photography of group of people jumping during golden time Photo by Belle Co on Pexels.com

Tässä jaksossa mukana on nuorisotyönohjaajat Mirta ja Assi sekä isoset Neea-Lotta ja Maria. Jaksossa vaihdetaan kuulumisia. Isoset kertovat, että ovat menossa 3.-5.luokkalaisten syyslomaleirille isoseksi. Marialla pientä flunssaa ja särkänniemen reissu tulossa Neean kanssa. Neean synttärit ovat ihan kohta ja hän täyttää 15 vuotta. Ikä aiheuttaa keskustelua ja pohditaan sitä, millaisia vastuita ikä tuo tullessaan. 

“Ei se numero kerro mitään, vaan se mikä on sisällä.”

Assi

Neea: Periaatteessa, jos sut tuodaan tuomioon, sä voit sanoa, että mä tunnen itseni 14 vuotiaaksi. 

Mirta näyttää koululaisten mielestä ihan oman ikäiseltään.

Jaksossa pohditaan sitä, että onko parempi näyttää nuoremmalta, vanhemmalta vai oman ikäiseltään. Iän arviointi on Mirtan, Assin ja isosten mielestä hankalaa. Keskustelua käydään myös Rauman seurakunnan nuorisotiimin iästä. Neea on kuvitellut, että kaikki nuorisotiimiläiset ovat kaksikymppisiä. 

Mirta: Sannan ikä ja muita paljastuksia. 

Hobitti, Taru sormusten herrasta, Star wars ja Harry Potter 

Neea paljastaa, ettei ole katsonut ikinä Hobittia tai Taru sormusten herraa. Assi ei ole katsonut yhtään Star warsia ja Mirtalta on jäänyt Harry Potterit lukematta ja leffoistakin hän on katsonut vain muutaman.

“Mielipiteistä ei voi ikinä väitellä, toisaalta.” 

Assi

Keskustelua käydään siitä, mihin Tylypahka tupaan kukakin kuuluu ja miksi. Maria paljastaa lempi Harry Potter hahmonsa ja se ei ole Harry Potter. 

Mirta: Mulle ei ole selkeetä suosikkia. Mä yleensä tykkään sellasista ihmisistä, joilla on suurin kasvutarina. 

Rauman nuorisotyön arviointia 

Mirta kertoo, että joukko nuoria arvio Rauman nuorisotoimintaa. Podcastissa pohditaan Rauman nuorisotyön tilannetta. Onko riittävästi toimintaa, hyviä paikkoja ja tarpeeksi hyvää toimintaa.  

Mirta: Me voidaan Assin kanssa ottaa vähän erinäkökulma, onko meidän ikäisille, juuri nuoret aikuiset vaiheen ohittaneille jotain toimintaa. 

Assi: Juuri ja juuri sen vaiheen ohittaneet. 

Maria: Enemmän voisi olla tapahtumia kesällä. 

Neea: Nuorison joku oma karaoke ilta. 

Iltojen yhteisistä kuulumiskierroksista keskustellaan. Isoset toivovat vapaata keskustelua ja hengailua kavereiden kanssa. 

“Voidaan hetki rauhassa olla yhdessä ja kaikki saa sen tilan, että nyt mua kuunnellaan, kun mä kerron mun omista kuulumisista.”

Mirta

Assi: Kaikilla ei vältämättä oo sitä, että joku kaveri olis kuunnelut sun kuulumiset. 

Mirta: Se on kuitenkin meidän koko toiminnan ydin. Se on se pohja, mille me rakennetaan kaikki muu, että sitten kun meillä se hengellinen anti siellä, niin se on myös se mistä tulee motivaatio ja rakkaus tehdä sitä kaikkea muuta kivaa. 

“Sitä kautta me tehdään käytännössä todeksi sitä kristityn elämää, ollaan läsnä toisten elämässä ja kuullaan mitä kuuluu.” 

Assi

Mirta: Välitetään sitä mitä muille kuuluu. 

Neea: Kannattaa olla niiden kavereiden kanssa, joiden kanssa sä voit olla normaali. 

Neea pohtii myös sitä, että positiiviset ihmiset sun ympärillä lisää sun positiivisuutta.