#21 Kaltsun kahvit -podcast: Leikki-viikko ja pohdittavaa isosille tulevasta riparikesästä 

plastic animal toys on wooden surface Photo by Magda Ehlers on Pexels.com

Tässä jaksossa nuorisotyönohjaajat Mirta ja Eeva sekä isonen Aada juttelevat leikki-teemaviikosta ja leikkimisen merkityksestä. Podcast uudistuu sen verran, että sisältö kattaa nyt myös ajankohtaisia asioita siitä mitä seurakunnassa tapahtuu. Leikkiviikon teeman mukaisesti ajankohtaisuuksissa puhutaan tällä kertaa siitä, millaisiin leikkivetoihin ja yhteiseen toimintaan on hyvä alkaa varautua tämän vuoden rippikoulujen osalta. 

Miksi leikkipäivää vietetään ja mitä se meille merkitsee? 

Mirta: Kerro sä Eeva miten se leikkiminen liittyy tähän viikkoon. 

Eeva: Leikkipäivää vietetään viikolla 19. Leikkipäivästä löytyy omat nettisivut ja siellä on paljonkin sitä materiaalia. Leikkipaiva.fi löytyy kaikkee tietoo leikkipäivään liittyen, artikkeleja ja materiaalia, mikä on leikin merkitys meille kaikille. Paljon myös vinkkejä, miten voit leikkipäivää viettää. 

Mirta: Mitä leikki meille merkitsee? 

Mirta: Tykkää hirveesti tehdä mielikuvotusleikkejä ja kuvitella erilaisia tarinoita päässä. 

Aada: Nykyäänkin vielä esimerkiks jos mä syön suklaamuroja, niin ne suklaamurot siellä maidossa on ihmisiä uimahallissa. 

Eeva: Vielä aikuisenakin leikkii, mutta ne on erilaisia leikkejä kuin lapsena. Sillä on piristävä vaikutus, siitä tulee hyvälle mielelle ja itse tykkää siitä, että saa mielikuvitus lentää ja saa kehitellä kaikkia hulluja ideoita. Haluaa pitää sitä yllä, että oma mielikuvitus pysyy virkeänä. 

Leikin tärkeys elämässä

“Leikki on lapsen työtä ja aikuisen työ kukoistaa, kun se on kuin leikkiä. Kun uskallamme tutkia rohkeasti, kokeilla uutta, haastaa itsemme ja pyytää apua, kun sitä tarvitaan.” 

leikkipaiva.fi

Eeva: Mielikuvituksen kautta me pystytään kehittämään uusia juttuja, kun pitää mielen avoinna. 

Mirta: Tuleeko joillekin sellanen olo, että jos työ olis kuin leikkiä, niin sitä ei otettas niin tosissaan. Leikki on parasta silloin kun sen ottaa vähän tosissaan, että sä oikeasti eläydyt ja heittäydyt ja se on tärkeetä mitä sä teet. Vaikka työ olis niin kuin leikkiä, niin se ei poista sitä ettei ottais tosissaan sitä hommaa.

“Elämä on jokaiselle ihmisille mysteeri, mutta me opimme iän karttuessa puremaan hammasta ja esittämään fiksumpia kuin olemme.” 

leikkipaiva.fi

Mirta: Pystyn samaistumaan siihen ajatukseen, että jotenkin aikuisuus vei mennessään sellasen kyvyn olla kokoajan oma itsensä. Sen sijaan, että mä en tiedä mistään mitään, mutta mä voin oppia ja heittäydyn vaan tähän ja teen parhaani, niin yrittää esittää olevansa mestari tässä hommassa. On vaikea näyttää heikkoutta. 

Aada: Jos on itsekin epävarma, niin se tuo enemmän rohkeutta, kun toinenkaan ei osaa tai toi ei ole täydellinen. Itsekin uskaltaa olla epätäydellinen. 

Eeva: Lapsilla se on luontaista, että olen tässä oppimassa. Mutta aikuisena meidän tarvis tietää kauheasti vaikka me ei oikeasti tiedetäkään. Saisi luvan kanssa olla yhtä tietämätön ja yhtä paljon opetteleva. 

“Jokainen ihminen on kuitenkin ihminen isästä ja osaamistasosta riippumatta ja jokaiselle elämä on yhtä jännittävää, kiinnostavaa ja innostavaa, jos emme huijaa itseämme uskomaan muuta. Leikki ja leikkisyys ohjaavat meitä takaisin ymmärtämään elämän perusluonteen: tutkimisen, kasvun ja kehityksen.” 

leikkipaiva.fi

Eeva: Eihän me olla koskaan valmiita, vaan me kasvetaan ja kehitytään kokoajan. Ja tutkimalla sitä oppii uutta. Pidä sitä mielenkiintoa yllä, että haluan oppia uutta ja olen kiinnostunut uusista asioista. 

Miten leikkiä poikkeusaikana? 

Aada: Yrittää miettiä, miten jostain pelistä saisi sovellettua jotenkin. Ei oo koskaan kokeiltu, niin ei voi tuomita ennen kuin leikkiä on kokeiltu. 

Mirta: Asenne on se kaikkeista suurin. Isosten asenne ja oleminen siinä tilanteessa on se suurin motivaattori kelle tahansa leiriläiselle. Vaikka olis kuinka hyvä leikki, jos sitä ei vedetä innostavalla asenteelle, niin siinä se leikki vähän lässähtää. Ja sama toisinpäin, vaikka olisi ihan typerä leikki, niin siitä voi tulla koko kesän hitti, jos se vedetään hyvällä asenteella. 

Eeva: Hyvää asennetta. Leikki on asennette ja mielikuvitusta. Mielikuvitusnystyrät liikkeelle, niin ihan varmasti saadaan hyviä juttuja aikaseksi. 

“Vaikka tää onkin ihan kamalaa, niin ei se ainakaan muutu yhtään paremmaksi, jos vaan valittaa.”

Aada