#26 Kaltsun kahvit -podcast: “Tunnelia valon päässä”

yellow bokeh lights Photo by Pixabay on Pexels.com

Mirta: Tervetuloa kaltsun kahveille, nyt olisi tarkoitus vähän jutskailla menneestä keväästä ja tulevasta kesästä. Ketä kaikkia meitä täällä studioissa on tällä kertaa. Meillä on vähän tällainen erikoinen systeemi, että kolme neljästä puhujasta on täällä paikanpäällä Raumalla ja yks on Porissa. Ketäs kaikkia meitä on?

Aada: Aada.

Laura: Ja Laura.

Eeva: Ja Eeva.

Mirta: Eeva lagaaja Hietikko. Ja Mirta.

Unelmien ammatit

Mirta: Kertokaas vähän mitä teille kuuluu?

Aada: Mä oon tehnyt opesijaisuuksia aika paljon.

Mirta: Millasta se on ollut? Onks se sun unelma ammatti? Koetko sä, että tämä se on?

Aada: Kyllä mä silleen joo. Kaikki on ollut mulle, että mieti nyt tarkkaan ja älä mene sinne.

Mirta: Niin, ootko sä kuullu miten uupuneita opettajat on.

Aada: Just sitä ja varsinkin meidän äidiltä.

Mirta: Sekin on opettaja?

Aada: Kyllä, siellä samassa koulussa missä mä olen ollut.

Eeva: Menee varmaan hyvin?

Aada: Se on silleen hyvä, että se on sitten turva, jos en osaa jotain. Voin helposti kysyä siltä apua.

Keskustelua käydään parhaista netflix-sarjoista, mitä kannattaa katsoa, kun viettää niin paljon aikaa kotona.

Mirta: Mitä Laura sulle kuuluu?

Laura: Mulle kuuluu hyvää. Ollut aika kiireinen koulussa, kun koeviikko ja paljon kaikkia rästejä.

Mirta: Onko nyt huojentunut olo? Vai onko vielä paljon tekemättä?

Laura: On mulla paljon tekemättä, mutta on se vähän helpottunut.

Mirta: Ootko sä näiden kouluaineiden perusteella keksinyt jo, mikä susta tulee isona.

Laura: Kyllä musta tulee, joku eläintenhoitaja varmaan tulee.

Kevättä ilmassa ja pyörä kausi avattu

Mirta: Mitäs Eeva siellä Porin suunnalla, mitä sulle kuuluu?

Eeva: Mitäs Porissa voi kuulua muuta kuin hyvää. Auringosta nauttimista, nyt on siis pari päivää saanut nauttia ihan järkyttävän hyvistä keleistä ja mökkielämästä. Mökillä rentoudun ja yritän tehdä töitä. Innolla odotan kesää ja sitä, että pääsisi edes vähän kokoontumaan ja näkemään ihmisiä. Mitäs Mirta sulle kuuluu?

Mirta on ylpeä itsestään, kun sai vihdoin kunnostettua pyöränsä ihan itse ja päässyt vähän pyöräilemään.

Eeva: Hyvä meno vinkki, fillarit kuntoon ja pyöräilemään. Ja valitsee ne kaikkein haastavimmat ja mielenkiintoisimmat reitit.

Mirta: Erityisesti tämä viimeinen ohje on se, mitä mä erityisesti suosittelen. Saa kunnon äkkiä koholle ja tasapainon kuntoon myös.

Aada: Toi vesitorninmäki on samanlainen, sitä kun lähtee polkemaan. Kannattaa Mirta mennä sinne vesitorninmäkeen. Se on niin kuin alamäkeä toiseen suuntaan.

Mirta: Tässä muillekin kuuntelijoille, laittakaas hyviä pyöräpaikka vinkkejä. Vesitorninmäki mainittu ja kourujärven ihana reitti on jo tiedossa.

Kesä 2021

Keskustelua käydään tulevasta kesästä. Mirta kertoo uudesta liikkuvasta työstä “Taunosta”, joka starttaa kesällä. Puhutaan myös tulevista isosvalinnoista. Isoset miettivät mille leireille pääsevät ja mikä on edes mahdollista muiden kesätöiden takia.

Aada: Mulla alkaa pian iskemään ikäkriisi siinä, kun ne kaikki on niin paljon nuorempia. Olen vanhus.

Eeva: Sinä mahdut ihan hyvin joukkoomme. On meitä muitakin vanhoja. Esimerkiksi Mirta.

Mirta: Kiitti.

Eeva: Jos saa ideoida ja haaveilla. Millasta toimintaa kaipaisi, sitten kun rajoitukset sen sallivat?

Laura: Normaalit leirit.

Aada: Karvatti. Me just puhuttiin Sofian kanssa siitä, että kaipaa Karvattia. Sitä Karvatin tuoksua. Vaikka Eevan kanssa aina pelattiin sitä rugbya, josta kukaan muu ei tykännyt paitsi Eeva, niin mä kaipaan jopa sitä.

Eeva: Rugby mainittu, jes. Tästä tulee hyvä podcast.

Mirta: Eli silläkään ei ole väliä, mitä siellä Karvatissa varsinaisesti olisi, mutta kunhan sinne pääsisi. Toivotaan, että päästään ja toivotaan tosiaan, että me voitaisi viettää tulevat leirit normaalisti.

Aada muistelee laululeiriä ja sitä kuinka kivaa siellä oli ja miten tärkeää sinne oli joka vuosi päästävä. Harmillisesti laululeiriä ei voitu pitää edellisenä vuonna. Mirta saa idean, että pidetään nostalgialeiri, kun saadaan taas leireillä.

Kevät 2020 vai kevät 2021

Mirta: Muistatteko kuinka hyvin ensimmäistä korona kevättä. Mutta kumpi ollut parempi viime kevät vai tämä kevät?

Laura: Ei mulla ole mitään hajua viime keväästä.

Aada: Kaikki oli vaan niin sekavaa. Sillon ei koronasta oikein vielä tiedetty.

Laura: Eli ihan semmosessa pimennossa ja sillon vielä nautti siitä, ettei tarvinnut mennä kouluun. Nyt se alkaa jo vähän tökkimään.

Aada: Molemmissa on silleen hyviä puolia. Silloinkin näki valoa tunnelin päässä. Jos olisi silloin tiennyt, että tämä tulee kestämään näin kauan, niin olisi voinut olla aika epätoivoinen. Nyt alkaa oikeasti näkemään valoa tunnelin päässä.

Eeva: Tosi ristiriitaiset. Keväällä tosi pitkään pystyttiin menemään normaalisti ja jossain kohtaa siinä keväällä oli, että tämähän on nyt ihan kivaa. Kun ajatteli, että se kestää niin vähän aikaa. Kyllä me nyt kesään mennessä ollaan jo normaalissa, mutta kun se vaan jatkui. Nyt on taas semmoinen fiilis, että kai me kesään mennessä ollaan jo normaalisti leireillä.

Mirta: Viime keväänähän, kun tuli nämä korona rajoitukset. Me jouduttiin nuorisotyön puolellakin tekemään paljon kaikkia digitaalisia juttuja. Silloin siinä oli sellaista uuden viehätystä. Tämähän on tosi kivaa. Päästiin tekemään kaikkia sellaisia editointeja ja me kuvattiin niitä kaiken maailman livelähetyksiä vaikka kuinka paljon. Nyt mä alan olemaan ihan kurkkuani myöten täynnä niitä.

Aada: Sen huomaa. Te olette silleen, hei “taas”.

Mirta: Vaikka tänä keväänä on semmoinen tympeämpi fiilis, kun joutuu vaan tekemään lähinnä kaikkea sellaista digitaalista. Mäkin kaipaan jo ihan hirveästi sitä, että vois vaan kutsua porukan paikan päälle jonnekin, hengata ja juoda kahvia. Se olisi niin kivaa. Mutta ehkä tässä lähiaikoina, toivotaan. Mä uskon, että tämä korona aika on myös antanut paljon semmoisia uusia juttuja, että vaikka nyt olisi vähän kyllästynyt joihinkin alustoihin ja siihen, että etäillään. Kyllä mä veikkaan, että jotkut jutut on käyttökelpoisia senkin jälkeen, kun päästään tästä korona ajasta yli.

Keskustelua käydään koronan hyvistä puolista, esimerkiksi siitä, miten ilmastolle vähempi matkustaminen on hyvästä ja myös läheisiin oltu etänä yhteydessä enemmän. Liikkumisen vähentyminen nähdään huonona asiana ja se, että se vaikuttaa myös meidän mielenterveyteen.

Kuuntele podcast jakso kokonaisuudessaan kalliokamarin youtube-kanavalta.