#5 Kaltsun kahvit – podcast: Voiko ennakkoluuloista olla hyötyä? 

group of people standing on pavement Photo by Tirachard Kumtanom on Pexels.com

Tässä podcastissa pohditaan sitä, että millaisia ennakkoluuloja meillä on? Ja voiko ennakkoluuloista olla jotain hyötyä? 

Jaksossa mukana höpöttämässä nuorisotyönohjaajat Mirta ja Assi sekä isoset Aada ja Iida. Hyppää kyytiin kuuntelemaan mitä ajatuksia aiheesta heille heräsi. 

Ulkonäöllä on merkitystä vai onko?

Podcastissa avataan omia kokemuksia siitä, miten esimerkiksi ulkonäkö on vaikuttanut ennakkoluuloon toisesta. Ulkonäön ja ensivaikutelman perusteella toisesta voi olla hyvin erilainen kuva, mutta usein se kuva muuttuu, kun toiseen tutustuu. 

Se mitä sä aluksi näet, se ei kuitenkaan pidä ollenkaan paikkansa. 

Iida: Ne mun ennakkoluulot käänty eka pahaks, mutta sit se olikin hyvä asia. 

Aada: On syyllinen olo, että on tollasia ajatuksia toisesta, mutta sä et vaan voi niille mitään. 

Assi: Kun sulla on se joku ennakkokäsitys, vaikka sä et tunne toista ihmistä, niin se vaikuttaa sun käytökseen jollain tavalla. 

Pohdintaa herättää myös se, että mitä muut ajattelevat sinusta ja millaisia ennakkoluuloja muilla on sua kohtaan. Kuinka paljon sillä on myös vaikutusta muiden käyttäytymiseen. 

Aina pitäisi olla kohtelias 

Mirta: Se olis hieno oppia, että ei tarvi olla paras kaveri tai edes kaveri sellasen ihmisen kanssa, joka ei ole samalla aaltopituudella sun kanssa. Teillä ei ole samanlainen huumorintaju, te ette tykkää samoista asioista ja te ette oo luonteeltanne yhteen sopivia. 

Mirta: Mun on tosi vaikea erottaa niitä toisistaan. Yritän elää sen mukaan, että tulisin toimeen kaikkien kanssa ja puhuisin kaikille yhtä reilusti, ettei hylkis toista. Sitten mä en osaa enää erottaa sitä, että mä kyl kohtelen sua hyvin, mutta mä en halua olla sun kaveri. 

Jaksossa pohditaan sitä, että voiko olla hyviä ennakkoluuloja? Ja missä tilanteissa ennakkoluulot voivat olla hyvä asia? 

Annetaan aikaa, kun tutustutaan toiseen ihmiseen.  Eikä anneta muiden ennakkokäsityksille liikaa valtaa.