5 vinkkiä sinulle, jonka lapsi tuli ulos kaapista

Kuva: Unsplash

Meidän jokaisen rinnassa sykkii rakkauteen pystyvä sydän, olemme sitten minkä värisiä, kokoisia, pituisia, painoisia tai muotoisia tahansa. Rakkaus kuuluu kaikille, se on universaalia. Rakkautta ei tarvitse rajoittaa, määritellä, normalisoida, kalibroida.

Moninaisuus on rikkautta. Sen sijaan, että skannaisimme eroavaisuuksiamme, voisimme painottaa samankaltaisuuksia; asioita, joissa kohtaamme toisemme. Mikä meitä yhdistää, mikä juuri sinussa on mielestäni kivaa?

Veikkaan, että sinunkin lähipiirissäsi on yksi tai useampia sateenkaariotsakkeen alle sijoittuva ihminen; hän on lapsesi, siskosi, veljesi, serkkusi, harraste- tai työkaverisi, isovanhempasi tai ystäväsi. Sateenkaarevuus koskettaa lähes meitä kaikkia. Miten se koskettaa juuri sinua?

Omat ajatukset ja tunteet voivat yllättää silloin, kun oma lapsi tai nuori tulee ulos kaapista. Mitä sanon, kuinka reagoin?

Tässä 5 pikavinkkiä käyttöösi:

  1. Muista, että lapsesi tai nuoresi on juuri nyt haavoittuvassa tilassa. Se, että hän on ottanut asian puheeksi, on voinut vaatia häneltä isoa uskallusta. Moni harkitsee asian puheeksi ottamista pitkään tai välttelee sitä muiden reaktioiden pelossa. Moni pelkää, että omalle seksuaalisuuden kokemukselle ei ole perheessä tilaa tai sitä ei ymmärretä. Anna hänelle vaikkapa palautetta siitä, miten rohkea hän on.
  2. Kuuntele. Ole oikeasti läsnä tilanteessa, älä selaa kännykkää tai täytä tiskikonetta samalla kun puhutte. Ilmaise silmiin katsomisella, sanattomilla ilmeillä ja eleillä, että olet kiinnostunut hänestä, hänen kokemuksestaan, tunteistaan ja toiveistaan ja kunnioitat niitä sellaisinaan. Jos ahdistut lapsesi puolesta tai tilanteessa nousevista tunteistasi, keskity vaikkapa hengitykseesi hetkisen ajan. Tiedä, että on noussut tunne sitten millainen tahansa, se menee kyllä aikanaan ohi.
  3. Kerro hänelle, että rakastat häntä ja että hän on tärkeä. Ihan aina ja mistään riippumatta. Millaisin sanoin ja teoin ilmaisisit sen, että rakastat häntä?
  4. Kysy, mitä hän tarvitsee. Mitä hän haluaisi sinun tekevän tai sanovan, jotta hän tuntisi, että hän saa olla se mikä on? Tai rauhassa etsiä sitä, mikä on ehkä vasta pienenä alkuna orastamassa? Seksuaalivähemmistöön kuuluminen voi aiheuttaa kuormitusta mutta myös paineen siitä, että ”minun pitäisi pärjätä, ehkä jopa näyttää muille, kuinka onnellinen nyt olenkaan”.
  5. Usko ja luota siihen, että sateenkaari-ihmiselläsi on kaikki eväät onnelliseen elämään tulevaisuudessa. Asenteesi kantaa. Se on kuin veteen heitetyn kiven jättämä rengas veden pinnassa. Se heijastuu omissa ajatuksissasi ja teoissasi laajentuen sekä ulottuen myös lähipiiriinne. Jos itsellesi nousee teemasta ajatuksia, tunteita tai murheita, ota tarvittaessa yhteyttä ulkopuoliseen ammattilaiseen tukea saadaksesi.

Sateenkaariterveisin, perheneuvoja Minna

Hyvää Pride-viikkoa 28.6.-4.7!

PS. Tiesithän, että perheasiain neuvottelukeskukset Suomessa palvelevat kaikkia asiakkaita perheiden ja parisuhteiden moninaisuutta kunnioittaen. Meille sinä – tai läheisesi – voit tulla pohtimaan seksuaalisuuteesi, sukupuoleesi tai suhdemuotoosi liittyviä kysymyksiä.

Lisätietoja mm. moninaisuudesta ja sateenkaarevista perheistä löydät Setan tai Perhesuhdekeskuksen sivuilta.